Зашто су домаћи задаци важни?

Можда се ваше дете неће сложити са овим, али домаћи задатак је добар из више разлога. На страну свих других добрих ствари, домаћи задаци помажу вашем детету да развије способност организације. Како да искористите највише из домаћих задатака?

Image

Да ли сте знали?

Ваше дете ће схватати домаћи задатак као важан део школе, ако се ви тако поставите према домаћим задацима.

Домаћи задаци: Основе

Домаћи задаци имају много облика. На пример, може бити у виду пројекта које ваше дете треба да направи код куће, цртежа које треба да нацрта, да прочита део текста или да напише нешто, или да сакупи омиљене играчке и донесе их у школу да их покаже другим ученицима.

Домаћи задаци могу помоћи вашем детету:

– да вежба вештине које научи у школи;
– спреми се за следећи дан у школи;
– ради на већем и дуготрајнијем “пројекту” за који су им потребни додатни ресурси (као што је библиотека, интернет или помоћ родитеља);
– научи да управља својим временом и да се добро организује да би избегли рад у задњи час како би избегло рад у последњи час и да пронађе равнотежу између школе и времена код куће.

Домаћи задаци су такође добри и за родитеље. Они вам пружају шансу да видите шта ваше дете учи у школи.

У првим разредима, главни циљ домаћег задатка је да дете научи да се организује и да распореди своје време код куће, и да укључи родитеље у дететово школство. Касније, домаћи задаци су повезани са постигнућем у школском учењу.

Шта урадити да домаћи задатак успе?

Нађите право време за домаћи задатак

За неку децу, најбоље време за израду домаћих задатака је одмах након школе. Другој деци је потребан одмор и мало игре да би се концентрисали за домаће задатке. Без обзира ма то када деца одлуче да раде задатке, најбоље време је када сте ви присутни да надгледате дете и пружите му/јој потребну помоћ.

Већина деце се успе концентрисати само око 15 минута, пре него што морате правити кратку паузу. Направите паузу тако што ће дете устати, истегнути врат, руке и уздићи се на прстиће, протрести ноге и руке. Омиљена активност, као што је краће гледање телевизије, видео игрице или одлазак напољу може бити награда за добро обављен домаћи задатак.

Направите адекватно време за израду задатака

Добро је да поставите дете негде где има довољно светла, ваздуха и места да се дете рашири са књигама, а уједно је доста мирно за концентрисање на задатке.

Пробајте да минимализирате ометање као што је телевизор, компјутер, музика и замолите млађу или старију децу у кући да буду тиша. Ако ваше дете зна да се служи компјутером и има приступ интернету, требали бисте компјутер држати у соби где можете надгледати шта ваше дете прати на интернету.

Помозите детету да се организује

Можете показати детету како да се велики задаци и обавезе сведу на мање, лакше за обављање. на тај начин ћете показати детету да је велики део у изради задатка управо добра организација. Испланирајте дане у зависности од задатака па их тако извршавајте.

Старија деца ће увидети добру страну у планирању јер ће знати да своје време организују унапред.

Помозите детету да позитивно приступи

Домаћи задаци нису увек лаки. Ваш посао је да помогнете детету да створи позитиван став према школским обавезама и организовању доброг начина рада.

Ако ваше дете избегава школске обавезе и изазове, подстичите га/је да прво обави лакше задатке и оне који му више пријају. Помозите детету да сортира задатке на оне које сматра лакшим и тежим. Успешно обављање лакших задатака улиће детету самопоуздање. Онда га/је водите кроз теже обавезе.

Ако се ваше дете бори са неким одређеним задатком, помозите му да схвати проблем тако што ће тачно показати ња њега. Одатле можете заједно налазити решења за тај проблем вагањем које је боље решење. Такође, можете помоћи детету да одлучи која особа ће му боље помагати касније.

Будите тренер

Када је реч о домаћим задацима, добро је да себе у тој улози посматрате као тренера. Можете подржавати дете тако што ћете му/јој обезбедити адекватно време, окружење и приступ домаћем задатку, али обављање задатка је искључиво обавеза вашег детета.

Играјући улогу тренера значи да ћете можда видети како ваше дете некада не успе у задатку. Запамтите да деца из неуспеха уче исто као и из успеха. Оно што је заиста важно је однос и оно што обоје извучете као закључак из неуспеха.

Када ваше дете стварно запне, пробајте да заједно размислите како ће следећи пут боље обавити свој задатак. Увек се више осврћите на напор које је ваше дете уложило да би завршило задатак него на резултат. Немојте заборавити да похвалите и наградите дете за пружање великог труда.

Рад са учитељем/ицом

Пробајте да успоставите радно-пријатељски однос са учитељицом/учитељем. На тај начин ћете лакше разговарати међусобно о дететовом односу и раду у школи и о домаћим задацима.

Ако сте забринути због домаћих задатака, можете раније поразговарати са учитељем/ицом, боље да пустите да се проблеми гомилају.

Учитељ/ица би требали да знају следеће:

Ваше дете проводи доста времена радећи домаће задатке. Сазнајте колико је деци потребно времена за домаће задатке. Сазнајте да ли ваше дете обично проводи више времена на задатке и разговарајте о томе са учитељем/ицом. Можда постоје нека скривена питања у погледу учења и можда је вашем детету потребна помоћ.

Ваше дете не разуме домаћи задатак. Ако је ово карактеристично за ваше дете, можда ваше дете пропушта добар део градива у школи. Обавестите о томе учитеља/ицу да би он/она могли адекватно приступити вашем детету и попунити те празнине.

Ваше дете не може да се концентрише. Добро је да знате да ли је овај проблем карактеристичан само за кућу (можда зато што је дете превише уморно), или се ово дешава у школи.

Ваше дете се бори са одређеним предметом. Ваша учитељица ће можда предложити неки други начин приступа предмету са којим ваше дете има проблема и потешкоће. Ако ваше дете и даље има потешкоће око неког предмета потражите додатну помоћ у виду додатних часова било да те часове изводи приватни наставник или поверљиви рођак/а.

Колико треба домаћих задатака?

Не постоје одређена правила везана за домаће задатке. Неке школе дају више задатака, неке мање. Више задатака не значи увек и већа постигнућа поготово у најранијим разредима. Ако дете има превише задатака вероватно ће се умарати више и обесхрабрити или ће им задаци утицати на друге здраве активности које има, ако што су игра, спорт, часови музике, хоби и релаксацију.