ШУТИРАЈУ ПАТИКЕ У ПЛАФОН: Наставници веома забринути понашањем деце у школи

На друштвеној мрежи Твитер настала је права пометња након што је један наставник објавио твит у коме је написао да су он и његове колеге забринуте због свакодневног пријављивања инцидената ђака.

Image

– За непуне две недеље наставе обавио сам разговоре са девет родитеља. Разговори са ученицима сваки дан: вређање, ударање, гурање, шутање, шутање патика у плафон, ударио друга главом у сто, одузет лептир (нож) – родитељ се правда да је то само играчка јер није наоштрен. Пети разред – написао је аутор.

Затим је додао:

– Колегинице и колеге ми сваки дан пријављују нове инциденте. Нисмо ни пола месеца у настави, овакву ситуацију нисам имао за 20 година рада. Искрено, хвата ме паника – поручио је наставник.

Овај твит подстакао је и друге наставнике да напишу какве су проблеме имали са ученицима на самом почетку године.

– У нашој школи су петаци прво тукли првака, баш га шутирали и ударали песницама у ребра, а следећег дана бацали камење кроз прозоре учионица у приземљу на другу децу. Не знам шта се дешава са децом, да ли су толико васпитно и емотивно запуштена или – пише у првом коментару, док у другом стоји:

  

– Колегиница ми каже да је на допунској тек видела колико су жељни нечије пажње и времена. Тако да емотивно сигурно а самим тим у великој мери и васпитно;

– Све су гори и гори, у вртићу у две млађе групе (54) нико не зна да каже “хвала”, “молим”, само да нареде знају: “Дај, обуци ме” , преврћу оцима кад им се обратис, каже ти “шта је”, један удара и децу и нас, а имају три године;

– Истина. Погледајте родитеље испред вртића, нико али нико не каже “добар дан”, сви су нешто бесни, битни, нервозни. Такву су и деца – гласе неки од коментара.

Многи су прокоментарисали да су то пак породичне, традиционалне и православне вредности те и да их деца носе од куће.

Прошла су времена када су ученици поштовали професоре, када је постојало кућно васпитање, када су деца била деца, а не насилници, који се такмиче ко ће већу глупост да направи, а родитељи правдали – наводи се у једном од коментара.

Извор: НОВОСТИ