Наставница оригинално објаснила како је радити у школи

Image

Свако ко мисли да је наставнички посао лаган, нека испроба следећу вежбу

Васпитање и образовање деце, многи виде као врло једноставан задатак па се тако заслуге наставног особља често умањују. Да би томе стала на крај, једна анонимна наставница одлучила је метафорички појаснити како заправо изгледа уобичајена наставничка радна недеља. Како би објашњење било што пластичније, своје је искуство понудила у облику забавне вежбе. 

Узми времена у једном дану и припреми 5 говора, од којих сваки треба да траје 45 минута, о било чему, о ономе у што се ти лично добро разумеш. При томе узми у обзир да своју публику мораш заинтересовати и мотивисати за пажњу, слушање, разумевање и усвајање тог свог говора. Наравно, потребно је смислити и неколико занимљивих задатака и активности које ће твоју публику подстаћи на интеракцију.

Сутра устани, пристојно се обуци и провозај по граду 30 минута до сат времена, врати се кући, упали телевизор и појачај га. Стани испред телевизора и у 45 минута испричај тај свој говор и све што си припремио/ла тако да говориш гласније од телевизора. С временом постепено појачавај телевизор (јер ученичка пажња опада и постају причљивији, односно незаинтересованији) па и даље говори гласније од телевизора.

Успут наравно мораш пратити све што се на екрану одвија и програм који гледаш. Кад год неко од укућана прође, ти одговори смислено на сва његова питања и удовољи свим његовим захтевима.

Наравно, немој заборавити да сво време мораш бити пријатан и смирен, и обавезно имати осмех на лицу како би допринео бољој атмосфери у просторији.

Након 45 минута, узми  паузу од 5 минута, али тада јако појачај телевизор, како би се дочарао одмор у школи. По могућности, нека твоје дете неколико пута протрчи поред тебе или се потуче с братом или сестром. Ти тада смирено и вешто реши ту ситуацију, тако да сви буду задовољни.

Затим врати телевизор на почетну поставку (свакако гласније од уобичајене), узми свој други говор, задатке и активности и понови све у следећих 45 минута. Опет узми одмор од 5 минута па поновно све испочетка, 45 минута. То ради тако 5 пута заредом.

Онда позови код себе комшиницу, с којом имаш неки проблем и проведи 45 минута с њом, смирено и пријатно решавајућии тај проблем, објашњавајући како и зашто је до њега дошло и предложи како га ефикасно решити.

Када завршиш опет седи у ауто и вози се по граду 30 минута до сат времена. Врати се кући, мало се одмори (питам се, хоћеш ли упалити телевизор или имати снаге да се играш са својом децом), затим седи и припреми нових 5 говора за сутра.

Понови ову вежбу 5 дана заредом па ми се јави и реци да ли још увек верујеш да је наш посао лаган.

Извор: pcskolarac