Како препознати токсичну маму?

Image

Токсичне мајке у већини случајева ни не примећују да су токсичне, у томе је највећи проблем.

Родитељи увек желе најбоље за своју децу, али не постоје савршени родитељи. Увек могу погрешити чак и они који себе сматрају најидеалнијима. Зато је корисно да сваки родитељ погледа себе споља и провери да ли је баш он токсичан родитељ.

Ових неколико ствари би могло то доказати:

1. Превише критикујете: Сматрате мајчинском дужношћу да критикујете дете о свим његовим грешкама и слабостима. Наивно верујете да ће дете након што чује вашу критику осетити захвалност и горућу жељу да ствари исправи, али то обично не буде тако. 

Ниједно дете неће рећи „Ох, хвала ти, мама, што си ми отворила очи да сам лењ!”, деца не прихватају критике на тај начин. 

2. Превише хвалите: У већини, константне похвале кваре дете. Када га хвалите оно ће мислити да је савршено и престати да се више труди. 

3. Све поступке детета доживљавате као личну увреду. 

4. Своје дете кажњавате занемаривањем и емоционалним уценама. Ходате каменог лица, обасипајући дете хладноћом само зато што није урадило нешто што сте ви хтели.

Тако дете расте са осећајем да га мајка не воли, или да воли само одређена његова понашања. 

5. Превише очекујете. Токсична мајка своје дете уписује на разне курсеве и форсира да се понаша као одрасла особа. Тако нећете помоћи детету да буде паметније, пре ћете га сморити.