Како написати семинарски рад

Image

Семинарски радови су нешто што се тражи на скоро сваком факултету и обично представља ноћну мору за студенте.

Ако сте студент, сигурно сте већ имали прилике да их пишете, а ако нисте, то је нешто што вас дефинитивно чека. Управо зато треба да се припремите за оваква искушења унапред.

Постоје три ставке које су веома битне код израде семинарских радова:

Истраживање теме

Одабир теме – Уколико имате прилику да бирате тему, одаберите нешто што вас занима. Сигурно не желите да проведете сате и сате пишући о нечему што вас апсолутно не занима. Уколико морате да пишете на задату тему, најважније је да се држите теме коју сте добили и да не залазите у комплексне теме да не бисте сами себи отежали посао.

Пронађите изворе – Пре него што почнете да пишете рад, прочитајте нешто о теми коју сте добили или изабрали. Најбоље је да прикупите све могуће изворе и да их ишчитате пре него што почнете с радом како бисте имали некакав план писања. Добри извори су библиотеке, академски журнали и онлајн енциклопедије.

Хватајте белешке – Тешко да ћете запамтити све информације које прочитате истражујући. Зато је важно да хватате белешке о томе где сте и шта прочитали да можете касније да се снађете.

Развијте циљ – Важно је да знате на који начин желите да представите информације које сте пронашли, било да ћете то урадити у виду поређења или излагања различитих аргумената.

Разговарајте са професором – Професор који вам је задао семинарски рад увек може да вам да смернице за даљи рад.

Организујте свој семинарски рад

Поделите рад на поднаслове – Вероватно ћете морати да покријете неколико различитих ствари у оквиру свог рада. Раздвојте различите појмове и посебно истакните две стране неког аргумента.

Припремите оквир – Пре него што почнете да пишете, креирајте оквир садржаја вашег рада како бисте визуелно замислили ваш коначни рад.

Направите план – Морате себи поставити реалне циљеве како се у неком тренутку не бисте осећали преоптерећено. Не би било лоше да направите неки распоред и да сваког дана издвојите мало времена за свој семинарски рад. У том случају вам се неће догодити да морате два дана пред рока да радите даноноћно како бисте све постигли на време. Оставите бар један дан за проверу грешака.

Писање рада

Напишите увод – У овом делу представите своју тему и напишите сврху вашег семинарског рада. Увод треба да буде кратак, не дужи од једне стране. Објасните мање познате појмове и немојте подразумевати да су сви упућени у вашу тему.

Напишите главни део рада – Овај део рада је најважнији. У њему детаљно морате представити своју тему и изнети све аргументе, истраживања и резултате који се на њу односе. Структура овог дела рада је јако важна. Водите рачуна да постоји логичан ток појмова, тј. да не скачете с теме на тему већ да се надовезујете на оно што је претходно написано. Обавезно упутите читаоце у нове идеје о којима ћете расправљати даље у раду. Избегавајте понављање и пишите концизно са сасвим довољно детаља.

Наведите референце на правилан начин – У сваком раду морате навести одакле сте дошли до одређених информација. Користите знаке навода када некога цитирате и обавезно означите кога сте цитирали. Можете објаснити нечије идеје својим речима (парафразирати) али такође морате оставити напомену на крају текста.

Напишите закључак – Овај део рада се односи искључиво на закључке до којих сте дошли истражујући тему свог семинарског рада. У овом делу не морате пуно детаљисати, важно је само да наведете на основу чега сте и шта закључили.

Када сте постигли све што је горе наведено, време је да поново прочитате свој рад и исправите све примећене грешке.

Image

Позивамо вас да нам се придружите и оставите свој коментар на нашем форуму.