Како да заволите учење

Image

Нико не воли учење. Међутим, то не значи да учење не можете учинити занимљивим.

Ево како то да учините:

Створите себи угођај

Време је за шопинг – Посетите књижару и купите свеске са корицама које вам се допадају. Купите хемијске оловке у боји, маркере и налепнице за учење. Купите све што мислите да вам треба и што ће вас мотивисати да учите.

Спремите собу – Могуће је да вас прљава соба не инспирише да учите. Поспремите своју собу, а нарочито радно место на ком планирате да учите. Када све буде уредно и чисто, учење ће вам лакше пасти јер нећете осећати да морате нешто друго да урадите пре тога.

Искључите компјутер и мобилни телефон – Електронски уређаји ће вас само ометати у учењу. Заборавите на налог на Инстаграму, ваша будућност и ваши снови су важнији.

Пустите амбијенталну музику у позадини – Направите плејлисту са музиком која у себи нема речи како бисте се опустили. Немојте пуштати песме једну по једну, то ће вам одвући пажњу. Наравно, ако вам музика не прија, не морате је слушати.

Затворите врата – Не дозволите да вас спољна бука деконцентрише.

Научите да волите учење

Учите због себе, не због испита – Многи студенти верују да су добре оцене једино што ће им обезбедити посао. То није тачно. Треба да знате због себе и због ширења свог знања, а не због бројке на папиру.

Немојте мрзети предмете – Најлакше је замрзети неки предмет зато што вам је досадан, незанимљив или делује небитно. Међутим, сваки предмет је важан и не смете одустати од њега пре него што га разлистате на слојеве.

Размишљајте о предностима које долазе с добрим разумевањем – Што више знате, више ћете прилика имати у животу и веће ћете шансе имати да се нађете на врху.

Користите прибор у боји – Подвлачите маркерима кључне речи и лепите налепнице у боји на важним местима у уџбенику. То ће вам помоћи да се боље оријентишете, а и учиниће учење забавним.

Ужинајте и пијте воду током учења – Не дозволите да вас глад или жеђ ометају у учењу.

Учите са неким – Ако мислите да ће вам то помоћи, учите у друштву. Бићете више мотивисани и имаћете подршку за даље учење. Наравно, ако ће вас пријатељ ометати у учењу, одустаните од те идеје.

Наградите себе с времена на време – Ово је јако важно, посебно ако се спремате за неки контролни или испит. Наградите себе тако што ћете отићи да се дружите са друштвом након што научите одређену лекцију или тако што ћете погледати омиљену ТВ емисију.

Не морате правити разлику између учења и забаве. Искористите сваки дан да научите нешто ново, па макар то било и нешто банално као што је име неког цвета или нова реч на страном језику. Учење је свуда око нас!

Image

Позивамо вас да нам се придружите и оставите свој коментар на нашем форуму: