Када је време да детету купите први мобилни телефон?

Да ли је ваше дете довољно старо и одговорно да има свој мобилни телефон?

Image


Нема сумње, са мобилним телефоном увек можете бити у контакту са својим дететом, било када и било где. Али да ли је ваше дете довољно старо и одговорно да има свој мобилни телефон?
Време за први мобилни телефон зависи не само од старости, већ и од зрелости

За многе родитеље то је тешка одлука јер, како смо писали, нису само године одлучујуће. Пре него што се одлучите, прочитајте које су предности, а које мане.

Да, мобилни телефони су веома практични. У сваком тренутку можете позвати дете и послати му поруку и на тај начин сазнати где се налази, шта ради, и треба да дођете по њега. Ово чини да се осећате сигурно. У случају нужде, са ваше стране или са стране вашег детета, можете користити свој мобилни телефон да бисте брзо комуницирали и договорили се шта даље. На пример, закаснићете да покупите дете из школе због саобраћајне гужве – можете му рећи да вас сачека додатних 10 минута и да не иде само кући.

Ово су делимично и разлози због којих родитељи све више купују мобилне телефоне својој деци. Дакле, дупло више деце данас има мобилне телефоне него пре 10 година. У Америци су подаци следећи: 85 одсто тинејџера између 14 и 17 година има мобилне телефоне. Исто тако, 69 одсто деце узраста од 11 до 14 година и 31 одсто деце узраста од осам до 10 година, пишу djecjaposla.com.

Мобилни телефони се стога често купују из мање често спомињаног разлога. Ово је жеља деце да се уклопе. ако већина друштва има мобилни телефон, ваше дете ће желети да га прихвати. Али узмите у обзир неке од негативних страна раног поседовања мобилног телефона:


Радијација

Сви ћемо одмахнути руком и рећи како је данас све нездраво. Али чињеница је да мобилни телефони емитују зрачење. Додуше, не као када идете на рендген, али се мора запитати колико утичу на здравље деце, поготово ако почну да их користе у раном узрасту?

Неке студије спроведене 2011. године нису успеле да пронађу везу између употребе мобилних телефона и појаве тумора на мозгу, али су научници истакли и да се у то време мобилни телефони нису користили толико често као данас. Закључак је да треба спровести нове, опсежне и дугорочне студије како би се добили прави резултати.

Сан

Ако дозволите свом детету да користи мобилни телефон у кревету пре спавања, могуће је неколико нежељених сценарија. Пре свега, детету ће бити тешко да заспи јер слика и звук на мобилном телефону стимулишу мозак и буде дете. Ако је дете старије, да ли ће заиста оставити свој мобилни телефон или ће сурфати интернетом или текстовима и због тога остати будно много дуже него што би требало?

Педијатри су дошли до сазнања да мобилни телефони ремете сан деце. Недавно истраживање спроведено у Америци открило је да четири од пет тинејџера иду у кревет са мобилним телефоном.

Будући да је сан важан за развој деце све док траје, родитељи би требало да ограниче употребу мобилног телефона. Тако, на пример, нема куцања после 21 сат и ношења мобилног телефона у кревет.


Ометање

Мобилни телефони су одлични – за ометање. Чињеница је да ако деца користе мобилни телефон док обављају друге активности, пишу домаће задатке, читају, цртају, њихове очи ће стално лутати ка мобилном телефону. Да ли постоји порука на коју треба да одговорим? Сигурно сте приметили чак и код млађе деце, ако пустите цртани филм док једу, забораве да ставе залогај у уста (ако се хране).

Деца ће често имати објашњење како могу да обављају две активности од једне, али стручњаци тврде да мултитаскинг заправо не постоји. Када радите две ствари у исто време, ни једној не посвећујете довољно времена и на крају ћете потрошити више времена него што вам је заиста потребно да нешто урадите, док ће квалитет посла бити упитан.


Доступност садржаја

Уз поруке и позиве, телефони уводе децу и у свет друштвених мрежа, видео и музичких канала, филмова, игрица… Да ли сте спремни да Ваше дете има приступ свему томе? Иако је за дете добро да има друштвену интеракцију, постоји и могућност интернет насиља којем може бити изложено, као и гледање нежељених, можда агресивних или вулгарних садржаја непримерених његовом узрасту. Такође, ако дете подели своју локацију, то може бити потенцијално опасно, као и постављање одређених информација о томе када ће путовати са родитељима и слично.


Обавестите дете на време о свим опасностима

Нека истраживања показују да рано коришћење мобилних телефона заиста може утицати на концентрацију деце, па је потребно ограничити време проведено на томе.


Када су деца спремна?

Не узимајте у обзир само године. Стручњаци упозоравају да су за одлуку много важнији зрелост и одговорно понашање од узраста детета. Родитељи желе да им деца буду самостална, да могу сама да иду на игралиште или са пријатељима, али и да буду безбедна, а у томе могу да помогну и мобилни телефони. Зато треба да разговарају са дететом и да се увере да правилно и безбедно користи мобилни телефон.

Обратите пажњу на знакове: Да ли ваше дете губи ствари или се понаша одговорно према њима? Да ли се понаша углавном одговорно? Да ли му верујете? Да ли ће знати како да безбедно користе мобилни телефон?

Такође, напомињу стручњаци, добро размислите да ли је вашем детету мобилни телефон заиста потребан или је у питању да оно жели мобилни телефон? Детету је то заиста потребно, објашњавају, само ако путује само са једног места на друго.

Мониторинг мобилног телефона

Да ли треба да пратите шта ваше дете пише, са ким разговара и да ли је активно на друштвеним мрежама? Стручњаци кажу да то не треба пропустити. Детету се то можда неће допасти, али можете да му објасните да ће повремени надзор бити услов да има мобилни телефон.

Шест правила која треба да поставите:

  • купити најједноставнији мобилни телефон
  • поставите ограничења на свом мобилном телефону
  • поставите више ограничења – на пример, колико мобилни телефон може да се користи током дана
  • поставите себи границу – ако не желите да ваше дете стално „виси“ на мобилном телефону, не треба ни ви; на крају крајева, ти си узор
  • водите рачуна о свом здрављу – покушајте да научите дете да користи слушалице за мобилни телефон током разговора, забраните спавање са мобилним телефоном испод јастука и сл.
  • научите дете лепом понашању – да се мобилни телефон не користи за ширење гласина о некоме, објављивање туђих слика без нечијег знања или комуникацију са непознатим људима.