Фудбал у служби науке: Професорка из Шапца водила час физике уз утакмицу српске репрезентације

Иако је ђаке требало да пропита и провери знање одлучила је да допусти гледање утакмице Србија – Камерун. Док су се навијачи нервирали, ђаци су решавали задатке, па је утакмица била занимљивија. Како је дошла на идеју да физику приближи кроз фудбал и на које све начине преноси знање деци, у емисији “Пробуди се” открива професорка физике у Медицинској школи у Шапцу, Татјана Марковић Топаловић.

„Имала сам две могућности, да уђем и кажем ђацима да склоне мобилне и да почнем са пропитивањем или да будем саучесник у једном дивном навијању. Увек им говорим да треба да навијају за тим из своје земље. Код нас у Шапцу је то мало специфично, јер су два играча из репрезентације су Ђапчани, Страхиња Павловић и Саша Лукић, тако да смо ми дупло локалпатриотски оријентисан. Највећи број деце је навијао а ја сам написала нека занимљива питања, задатке и негде сам желела да им пошаљем поруку да физике има у свему. Не само физике већ и хемије, анатомије. Много тога има у једној фудбалској утакмици“, каже професорка физике Татјана Марковић Топаловић.

Додаје да се учионицом проломио врисак када је Страхиња Павловић дао го и „пробудио“ репрезентацију и управо је њихово одушевљење, како каже, да и друго полувреме испрате на исти начин.